Inicio / Projects / EL INGENIO SHOPPING CENTRE
Façade of El Ingenio Shopping Center covered with ETFE sheets.

EL INGENIO SHOPPING CENTRE

Vélez-Málaga, Málaga

EL INGENIO SHOPPING CENTRE

Work:

Closing for conoid façade using single-layered ETFE

Location:

Vélez-Málaga, Málaga

Surface:

750 m²

Year:

2020

Architect:

BSV ARQUITECTOS

Measures:

Lower ring: Ø22.53 metres Upper ring: Ø14.24 metres Height: 18 metres

Client:

ACIEROID

Material

ETFE Film

System

Covers and Façades in ETFE single-layer

Use

Comercial centre

Description EL INGENIO SHOPPING CENTRE

Replacement of the PVC membrane installed in the conical core of El Ingenio Shopping Centre with an ETFE sheet following the helicoidal cut generated by the structure. This sheet has a grey dotted pattern printed on it.

The new sheet is placed between the interior and the exterior structure, providing the interior with lots of light.

The conical centre is found in the middle of a long building featuring two façades made using ETFE.

Technical Base

In order to improve the passage of light and to give the shopping centre a refurbishment, we chose to substitute the old PVC fabric which surrounded the conical centre for an ETFE sheet printed with a grey dotted pattern.

This sheet is not a single piece but is instead made from several different-sized sheets. They are attached to the sides using a double bolt rope profile that is attached to the existing structure. Each sheet is attached at the top and bottom using bands and profiles to tension it. The sheets have two wires running through them to make them more rigid and prevent them from deforming.

The main structure is made up of a series of rings which get smaller the higher up the structure they go, forming the conical centre.

There are rectangular profiles on the exterior of the structure, which is where the double bolt rope profiles are placed. The ETFE sheet is 250 microns thick.

On both the outside and the inside is a rhombus-shaped structure which is both structural and decorative, which is why the sheets are placed between the two structures.

Skirts are fitted on both the sides that touch the building and on the top and bottom, which are also made from ETFE and prevent air and water from pasing through.

Contact our
experts

Related projects

We use our own cookies as well as cookies from third parties to improve the browsing experience and offer contents of interest. To accept